Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera s aflatoksinom

Seljaci očajni, mlijeko sa 500 farmi nitko neće

Jakovina portal (1)
Robert Anić/PIXSELL
22.02.2013.
u 17:18

Domaće je mlijeko pod blokadom, dok se u Dubici hvale da im je opet odobren izvoz u RH

Ludilo zbog zatrovanog mlijeka kulminiralo je na farmama hrvatskih seljaka. Nakon Megglea koji je u četvrtak obustavio otkup s oko 280 farmi iz istočne Hrvatske, isto je danas napravio i Dukat sa 180 kooperanata koji dnevno proizvode 24.000 litara mlijeka ili 4,3% ukupnih dnevnih količina mlijeka Dukata. Sve to zaprepastilo je i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu koji je novinarima rekao da nije u redu da su mljekare obustavile isporuku mlijeka na svoju ruku, bez koordinacije, kvalitetnih analiza i dogovora s ministarstvom.

Na rubu pobune

No to je mala utjeha seljacima na rubu pobune.

– Upropašteni smo, aflatoksin je u mlijeku otkriven prije dva tjedna. Što su radila resorna ministarstva svih ovih dana? Da su svi djelovali i bili koordinirani, krave bi se odavno iščistile od aflatoksina. Uostalom, nitko od nas nije dobio nikakav službeni laboratorijski nalaz da je aflatoksin pronađen upravo u mlijeku ili stočnoj hrani na njegovoj farmi, a sada ga moramo prolijevati – ogorčen je Dukatov kooperant iz Slavonije koji se pita što je slijedom događaja u regiji radila i struka koja je mogla predvidjeti da se nakon velike suše ovako što i njima može dogoditi. Čedo Veselinović, vlasnik farme sa 130 muznih krava koji je do sada surađivao s Meggleom, kaže da je sada prisiljen proliti 2100 litara mlijeka dnevno u vrijednosti od oko 6000 kuna. Iz Ministarstva poljoprivrede najavljivali su da će rizična hrana poljoprivrednicima interventno biti zamijenjena iz robnih rezervi, no nije poznato da ju je dosad itko dobio. Postoje li uopće ili su i one zatrovane aflatoksinom, pitaju se farmeri, dok Antun Laslo, čelnik ZUSSB-a tvrdi kako bi hrvatska Vlada sada trebala platiti štetu farmerima jer je situacija koja se dogodila ravna elementarnoj nepogodi.

Da su stigli poticaji...

Iz Megglea su danas poručili da je prestanak otkupa i za prerađivače i za proizvođače bolan potez, no do daljnjega otkupljuju mlijeko koje je testirano i čiji nalaz dokazuje da je aflatoksin M1 ispod granične vrijednosti. Nakon rezultata analiza vlastitog paralelnog sustava kontrole sirovog mlijeka na aflatoksin, iz Dukata kažu da im teško pada odluka o obustavi otkupa, ali je moraju provesti radi sigurnosti potrošača.

– Svjesni smo mogućih posljedica za naše farmere i nas. Činimo sve što je u našoj moći kako bi farmeri u najkraćem roku počeli isporučivati ispravno mlijeko jer nam je to zajednički interes – izjavio je Alen Fontana, generalni direktor Dukata za Hrvatsku. Od velikih tek Vindija nije obustavila otkup u istočnoj Hrvatskoj jer, kako tvrde, dosljedno primjenjuju načelo sljedivosti od polja do stola. Imaju vlastite tvornice stočne hrane kojima opskrbljuju svoje pogone i kooperante koji su pod stalnom kontrolom, a nakon što su u dvije šarže bila utvrđena minimalna odstupanja od propisane razine aflatoksina u mlijeku, oni još od 13. veljače kooperantima nude svoju stočnu hranu s mikofiksatorima koji sprečavaju izlučivanje aflatoksina u mlijeku. Prema nalogu veterinarske inspekcije, oni su samo s pet rizičnih farmi obustavili isporuku, rekli su u Vindiji. Matija Brlošić upozorava da bi, da su seljaci na vrijeme dobili poticaje, danas imali zdravo mlijeko, a sada je upitno i je li ostala hrana na tržištu zdrava.

Tako se sad otvara prostor još većem uvozu. Dok se domaće prolijeva nakon 10 negativnih laboratorijskih nalaza, mlijeko Mlijekoprodukta iz Kozarske Dubice potpuno je zdravstveno ispravno i stvoreni su svi uvjeti za nastavak izvoza u RH, poručili su pak iz Mlijekoprodukta. Ministar Jakovina kaže kako je za aflatoksin glavni problem stočna hrana, no taj problem nije vezan samo za istočnu RH, nego i regiju. Tvrdi da su poduzete brojne mjere pa i diplomatske te je skinuta zabrana izvoza u BiH. Od 11 poslanih uzoraka s farmi u Beč dosad ih je u 10 potvrđen aflatoksin. Uvozni proizvodi uzorkovani su u 92 pošiljke, a od 54 pristigla nalaza četiri su pozitivna.

>> I Dukat obustavio otkup mlijeka sa 180 spornih hrvatskih farmi 

>> Meggle zbog aflatoksina obustavio otkup mlijeka iz istočne Slavonije

Ključne riječi

Komentara 53

OB
-obrisani-
18:20 22.02.2013.

relaksacija kak je bre privas v srbiji culjhi smo da to mljeko dojete deci?????????

TO
tomash
18:26 22.02.2013.

Mljekari udružite se i u sva mjesta stavite mlijekomate. Ministre osmislite jeftino kreditiranje mlijekomata. Ja mljekarima obečajem da neću više nikada kupiti mlijeko u dućanu.

Avatar delminium
delminium
17:34 22.02.2013.

jakovina ni sam sebi ne može pomoći kako bi on onda pomogao seljacima - čovjek propadne a vodio je poljoprivrednu apoteku u starim perkovcima - - no to partiju nije smelo da baš on tako stručan povede ministarstvo poljoprivrede i i seljake u bolje sutra a sad se svi lijepo nasmijmo ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije